Naturfotografering i Nordnorge – Tromsö

07 april 2013

I år har jag bestämt mig för att ta upp naturfotograferingen på allvar igen. Jag har därför tänkt ut ett antal fotoprojekt jag vill genomföra eller samla bilder till. Jag vill ha många bilder att välja bland för framtida fotoutställningar, fotoböcker och andra planer jag har.

Ett delprojekt var att åka till Nordnorge, närmare bestämt till Tromsö, över påsk för att fotografera och njuta av underbar natur. Jag har sedan tidigare förälskat mig i Nordnorge och har varit både i Lofoten och Tromsö. Naturen där uppe är imponerande och mycket omväxlande. Enorma bergsmassiv som stupar rätt ner i det kristallklara vattnet. Oändligt många bildsköna platser att besöka och fotografera.

Väl på plats i Tromsö var det ca en halvmeter snö och under tiden jag var där uppe kom ytterligare en halvmeter. Det var ett vackert vinterlandskap men tyvärr kom så mycket snö att det ofta var dålig sikt. Jag hyrde en liten bil för att utforska området på och omkring Tromsö och körde runt för att leta vackra vyer när det var luckor i snöovädret. Tyvärr var en del vägar avspärrade pga lavinfara och det var i stort sett omöjligt att ta sig ut i naturen utanför de välskottade vägarna. För att ta mig ned till vattnet eller komma från vägen tvingades jag ofta ta mig fram till fots med snö till midjan med en tung fotoväska och stativ på ryggen.

Jag hade i förväg bestämt mig för att gå in för att fotografera svartvita bilder. Dels för att jag ofta uppskattar andras svartvita bilder men sällan själv fotograferar svartvita naturbilder, men också eftersom naturen ändå i stort sett var monokrom med all snö på marken och i luften. Jag ställde in min kamera på att dels fotografera i RAW men att den också skulle spara en svartvit bild i jpeg-format. Det innebar att den svartvita bilden visades på kamerans display så att jag snabbt kunde se ifall bilden gjorde sig i svartvit eller ifall jag behövde ändra inställning eller komposition på något sätt för att få den bild jag var ute efter. När jag sedan satte mig vid datorn och läste in alla RAW-bilder hade jag dem ändå i färg och kunde då välja hur de skulle "framkallas". Fördelen var att jag redan visste att bilderna skulle göra sig i svartvitt. En smart finess i kameran som jag tidigare aldrig nyttjat mig av.

Med blodad tand för naturfotografering i Nordnorge åkte jag efter påsken hem med många hundra bilder i min dator. Det var för mig oerhört lärorikt att under några dagar intensivt gå in för naturfotografering och leva och tänka foto 24 timmar om dygnet. Förutom härliga naturupplevelser och många vackra bilder kom jag hem fylld med inspiration och planerar redan nästa fotoprojekt och resa... Som bröllopsfotograf kan jag inte undvika att tänka på och drömma om att få fotografera ett sommarbröllop i Nordnorge där jag kan kombinera naturfotografering med bröllopsfotografering. Det vore något det...

Här kommer några av bilderna från dessa dagar i och omkring Tromsö.
Tromso-1-Nordnorge-foto Tromso-2-Fotograf-AndersOstman Naturfoto - Tromsö - Fotograf Anders Östman Tromsö - Nordnorge - Fotograf Anders Östman Fotograf Anders Östman, Tromsö Kvalöya, Tromsö - Foto Anders Östman Vinterlandskap i svartvitt Kvalöya - Vinter - Foto Anders Östman Vinterlandskap, Nordnorge Tromso-11-FotoAndersOstman Tromsö - Nordnorge Vinterlandskap, Nordnorge - Foto Anders Östman Tromsö, Nordnorge Tromsö, vinterlandskap Naturfoto, Tromsö Ishavskatedralen, Tromsö Tromsöpalmer, Tromsö - Foto Anders Östman Tromso-19-AndersOstman-Vinter-NordnorgeNaturfoto, Anders Östman